Çorum Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak’ın
‘’ Glutensiz Üret Sağlıklı Tüket ‘’ projesi tanıtım konuşması;
Sayın Milletvekilim, Sayın İl Kurum Müdürlerim, Sayın Eczacı Odası Başkanım ve Diğer Sivil Toplum Kuruluşu Başkanlarım, Kıymetli misafirler ve değerli basın mensubu arkadaşlar ‘’ Glutensiz Üret Sağlıklı Tüket ‘’ adlı projemizin açılış toplantısına hoş geldiniz.
Bu projede Glutensiz beslenme zorunluluğu bulunan Çölyak hastalarının bu diyeti uygularken karşılaştıkları maddi ve manevi sorunlardan dolayı genellikle göze çarpan sıkıntı, stres, depresyon, regresyon, kaygı ve fobi gibi sorunların en aza indirgenmesi adına proje kapsamında bireylere verilen eğitimlerle Çölyak hastaları ve ailelerine yardımcı olmayı amaçladık. Çölyak Hastalarının sağlık ve refahı gözettiğimiz proşemizin koordinatörü Yönetim Kurulu üyemez Sıdtık Veldet abimiz.
Birinci hedefimiz :Çölyak hastalarının Glutensiz beslenebilme ve yaşamlarında karşılaştıkları sorunların çözümlerine yönelik rehabilite eğitim ve bilgi-beceri kazanma çalışmalarına katkı sağlanması planlanmaktadır. Diğeri ise 30 kursiyere glutensiz mutfak üzerine mesleki ve teknik eğitimi verilerek Çölyaklıların hayatında büyük bir öneme sahip olan glutensiz diyet uygulanabilmesi kolaylaştırılacaktır. Son hedefimizle kurs bitiminde eğitimlerde oluşan yiyecek tariflerinin kitap haline getirilmesi ile Türkiye’deki tüm Çölyak hastalarının hizmetine sunularak halk sağlığına fayda sağlanacaktır. Projenin hedef kitlesi ise Çölyaklılar, Çölyaklı yakınları, Glutensiz ürün imal edebilecek kişilerdir.
FAALİYETLERİMİZ:
1- Açılış ve Kapanış Toplantıları
2- Tanıtım ve Görünürlük Faaliyetleri: Afiş, broşür, flama…vs.
3-Glutensiz Mutfak Eğitim Materyallerin ve Araçların Hazırlanması ( Glutensiz Mutfak Kurulması)
4-Bilgilendirme Semineri verilmesi: Bu toplantıda Sağlık Müdürlüğü Yetkilisi ‘’Anne Sütünün önemi ve Çölyakta Koruyuculuk üzerine etkileri’’,Doktor ‘’Semptom ve bulgular’’, Pedagog ‘’Psikolojik sorunlar’’, Diyetisyen ‘’Glutensiz diyet’’ konularını anlatacak.
5- Glütensiz Yiyeceklerin Reçetelendirilmesi : Glutensiz yiyeceklerin imal edilebilmesi için uzmanımız tarafından kursiyerlere tariflerin öğretileceği bir ‘’Glutensiz Tarifini Al’’ toplantısı düzenlenecektir.
6- Glütensiz Mutfak Üzerine Mesleki ve Teknik Eğitim Programlarının Uygulanması :‘Glutensiz Yiyecek Yapım Kursu’ Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Süleyman ENGİN tarafından gerçekleştirecektir.
7- Kursiyerler arasında‘’Glutensiz Yiyecek Yarışması’’ düzenlenmesi: Kursiyerlerin moral, motivasyonunun ve çalışma arzusunun artırılması için düzenlenecek ve dereceye girenlere hediye verilecek.
8-Glutensiz Ürün Tarifleri Kitabı:Eğitimlerde oluşan tarifler kurs bitiminde kitap haline getirilerek Türkiye’deki tüm çölyaklıların hizmetine sunulacaktır. Bu sayede projeden fayda sağlayan kişi sayısı artırılacak ve halk sağlığına katkı yapılacaktır.
Birçok kazanımımızın yanında Proje bitiminde satın alınan araç, gereç, malzeme ve demirbaşlar çölyaklıların hizmetinde kullanılması amacıyla Çorum Çölyak Derneğine teslim edilecektir. Böylelikle üyelerimizin büyük bir özlemle beklediği bir Glutensiz Mutfağa derneğimiz sahip olacaktır.
Kurulan glutensiz mutfakta kurs gören kişiler tarafından proje sonlandıktan sonra diğer üyelerimize eğitim vermeleri sağlanacak ve böylelikle projenin faydaları sürekli hale gelmiş olacaktır.
Türkiye’de bir ilki başarıp glutensiz mutfağı kuran ilk dernek olma şansını bize veren çok faydalı bu proşeyi hayata geçirmemizi sağlayan başta Sayın Milletvekilimiz Ahmet Sami Ceylan Olmak üzere, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak ve tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.
ÇORUM’DA ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ MUTFAK KURULACAK