Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çorum Çölyak Derneği’nin birlikte düzenlediği “9 Mayıs Dünya Çölyak Günü” adlı panel T.C. Sağlık Bakanlığı Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Ömer Sobacı, Çorum Tabip Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Görkem, Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, dernek üyeleri, öğretim üyeleri, sağlık personeli ile öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşması İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel tarafından yapıldı. Moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mete Dolapçı’nın yaptığı toplantıda Doç. Dr. Barış Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba ve Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Sağlık Müdürü İsmail Yücel açış konuşması yaptı.Yücel, bu tür etkinliklerden sonra toplumda farkındalık oranının biraz daha üst seviyelere çıkacağını belirtti.‘Çorum’da 4-5 bin civarında çölyak hastalığı tanısı olabilecek insanımız var’ diyen Yücel, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu tür konferanslardan sonra Çorum’daki farkındalık oranı biraz daha üst seviyelere çıkacaktır. Çorum’da 4-5 bin civarında çölyak hastalığı tanısı olabilecek insanımız var. Özellikle bu hastalara küçük yaşlarda tanı konulursa toplumda sağlıklı bireylerin yaşaması noktasında topluma pozitif değer katma noktasında katkıları olacaktır. Küçük yaşlarda çölyak hastalığı tanısı alacak çocuklarımıza gerekli tanıyı koyup, gerekli beslenmeyi sağlamazsak bu çocuklar bedensel ve zihinsel olarak geri kalıyorlar.”
Yücel’den sonra söz alan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı ise, Çölyak taraması ile ilgili bir çalışma başlatacaklarını ifade ederek, “Çölyak ile büyük yol kat edildi. Çölyak hastalarında iki büyük problem var. Birincisi tanı da gecikme. Bir de bu hastaların glütensiz gıdalar almaları gerekiyor. Çölyak taraması ile ilgili bir çalışma başlatacağız.” dedi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde Doç. Dr. Barış Yılmaz ‘Çölyak Hastalığına Yaklaşım, Doç. Dr. Atakan Comba ‘Çölyakın Bilinmeyen Yüzü’ ve Çölyak Derneği Başkanı Hacer Keskin’de ‘Çölyakın Sosyal Yönü’ konulu sunum gerçekleştirerek, katılımcılara bilgiler aktardı.
Doç. Dr. Barış Yılmaz, “Çölyak Hastalığına Yaklaşım” başlıklı konuşmasında hastalığın yaygınlığı, tanısı ve hastalığa genel bakış ile ilgili bilgiler verdi.
Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, “Çölyak’ın Bilinmeyen Yüzü” başlıklı konuşmasında hastalığın yeni tedavi yaklaşımları ile ilgili kapsamlı bir sunum yaptı.
Çorum Çölyak Derneği BaşkanıHacer Kesici “Çölyak’ın Sosyal Yönü” başlıklı konuşmasında çölyak hastalarının okul öncesi, okul çağı, askerlik gibi dönemlerde karşılaştıkları zorluklar ve maddi yönü ile ilgili bilgiler verdi.
Etkinlik sonunda katılımcılara Çorum Çölyak Derneğinin hazırlamış olduğu glutensiz ürünlerden oluşan ikramların yer aldığı bir kokteyl düzenlendi.
Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese ve tüm katılanlara çok teşekkür ediyoruz.