Basın Mensuplarına Bilgilendirme toplantısı

RECEP MEBET

Dünya Çölyak Günü nedeniyle yerel basın mensupları için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Çorum Çölyak Derneği ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti işbirliğinde organize edilen program dün gerçekleşti. Terlemez İş Hanı’nda faaliyet gösteren Çölyak Derneği’nin evsahipliği yaptığı toplantıya basın mensuplarının yanı sıra Hitit Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü son sınıf öğrencileri de katıldı. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba’nın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici ve Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak da hazır bulundu.

‘Çölyakla Yaşam’ konulu toplantının açış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, hastalığın tanımı, teşhis ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Çölyak hastalığının, tahıllardan buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten isimli maddenin genetik yatkınlığı olanların bağırsaklarında alerji ve hasar meydana getiren bir rahatsızlık olduğunu belirten Atakan Comba, ortaya çıkan problemin yararlı proteinlerin vücuda geçişini de önlediğine dikkat çekti.

Hastalığın tanısındaki gecikmenin sağlığı olumsuz etkilediğine işaret eden Comba, çölyak konusunda bilinçlenmenin önemli olduğunu vurguladı.

İshal, karın ağrısı ve kilo kaybı gibi sindirim sistemi şikayetleri ile ortaya çıkan klasik çölyak hastalığı tipinin dışında bazı atipik problemlerin de gözlenebildiğini anlatan Comba, “Belirtilerin geneli dikkate alındığında bunların yüzde 40’ı tipik, yüzde 60’ı ise atipik bulgulardan oluşuyor” dedi.

‘ÇORUM’DA TANI KONMAMIŞ 4 BİN CİVARINDA HASTA VAR’

Çocuklarda gelişim geriliği, boy kısalığı gibi problemlerin atipik belirtiler arasında yer aldığını dile getiren Comba, hastalığın kesin tanısının kan testleri ve endoskopi işlemiyle yapılabildiğini kaydetti.

Tedavi aşamasında ise alerjiye neden olan glütenin kesin olarak hastanın hayatından çıkarılması gerektiğinin altını çizen Comba, “Tedaviden yanıt alınmaya başlayınca hastaların vücut gelişimi normale dönüyor” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Comba, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Glütensiz diyet, mevcut toplumsal yaşamda zor görünüyor ama Çölyak Derneği gibi kuruluşların gayretleri ile bu alanda önemli mesafe kat edildi. Hastalar ve yakınları açısından dayanışma ve yardımlaşmaya zemin hazırlayan bu Dernek sayesinde hastalar artık ihtiyaç duydukları bilgi ve malzemelere daha kolay erişebiliyorlar.

Her 100 kişiden birinde görülen çölyak hastalığının ülkemizde 70 bin tanılı hastası var. Ancak yaklaşık 400 bin tanı konmamış hasta olduğu tahmin ediliyor. Çorum’da 600 tanılı hastanın olduğunu düşünürsek ilimizdeki tanı konmamış hasta sayısı ise nüfusa oranla 4 bin civarında diyebiliriz.”

AZAK: ‘AMACIMIZ FARKINDALIĞI ARTIRMAK’

Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak, ‘Aile Hekimliği Uygulamalarında Çölyak’ konusundan bahsetti.

Dernek Başkanlığı’nı yürüten Hacer Kesici’nin çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle hastalık ve hastaların genel durumu hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olduğunu anlatan Mustafa Azak,  Çorum Çölyak Derneği’nin ihtiyaç doğrultusunda kurulduğunu söyledi.

Çorum’daki çölyak gönüllülerinin bir araya gelmesiyle kurulan derneğin temel hedefinin hastalık konusunda farkındalığı artırmak olduğunu dile getiren Azak, hastalar ve yakınları arasında dayanışmanın da önemine işaret etti.

Çeşitli yaş gruplarından hastaların düzenli olarak Dernek bürosunda bir araya geldiklerini belirten Azak, gerçekleştirdikleri faaliyetler sonucunda çölyakla ilgili toplumsal duyarlılığın arttığını gözlemlediklerini ifade etti.

Çölyakta tanı konulmasının gecikmesi halinde hastaların ince bağırsak kanserine dahi yakalanabildiğini söyleyen Dr. Azak, “Farkındalığın artması, çölyaklılar için umut kaynağı” dedi.

KESİCİ: ‘ÇÖLYAK, BİR YAŞAM BİÇİMİ’

Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici, “Bu rahatsızlıkta tanının konmasının ardından iş hastalıktan çıkıp bir yaşam biçimine dönüşüyor” dedi.

Aileler açısından büyük özveri gerektiren çölyak hastalığının hastalar üzerindeki psikolojik etkilerine de değinen Hacer Kesici, beslenmede karşılaşılabile sorunları anlattı.

Çölyak hastalarının tüketmesi gereken glütensiz ürünlerde çeşitliliğin zamanla arttığını belirten Kesici, “İthalin yanı sıra yerli ürünlerde de gözle görülür bir artış var ama gerek fiyat gerekse erişebilirlik açısından hala bir takım sıkıntılar yaşanabiliyor” diye konuştu.

2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı’nda Çorum merkez ve ilçelerinde okul çağındaki 1.600 çocuğu kapsayan bir tarama yapmayı planladıklarını açıklayan Dernek yetkilileri, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını da cevapladılar.

 

basin5

0 Paylaşımlar

Related posts

Leave a Comment