Bu gün düzenlediğimiz basın toplantısında ”Çocuklar Sıkılmasın Çölyak Yakmasın” projemiz çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetler hakkında bilgi verip proje kapanışını yaptık.Projemize destek olan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Konu hakkında açıklama yapan başkan yardımcımız Dr. Mustafa Azak şu konuşmayı gerçekleştirdi;‘’ÇOCUKLAR SIKILMASIN ÇÖLYAK YAKMASIN’’ isimli projemiz 2016 Yılında Proje Koordinatörümüz Muhammed Özenç tarafından hazırlanmış ve Dernekler Masası aracılığı ile İçişleri Bakanlığı’nın onayına sunulmuştur. 17.650 tl toplam maliyeti olan projemiz İçişleri Bakanlığı’ndan onay almış, Şubat 2017 de başlayıp, hafta sonu gerçekleştirdiğimiz Çanakkale-Bursa gezisi ile son bulmuştur.
Projemiz ile Çölyak ile mücadele edip tüm hayatını ona göre yeniden düzenlemesi gereken çocuklarımızda genellikle göze çarpan depresyon, korku, kaygı, fobi,düşmanlık, saldırganlık, bağımlılık-bağımsızlık ve disiplin gibi konulardan kaynaklı sorunların en aza indirgenmesi adına faaliyetler yürütmek amaçlanmıştır. Bu faaliyetlerin sonucunda Çölyaklılar ve ailelerine yardımcı olmanın yanında toplumda farkındalık oluşturarak; Çölyak Tanısı, Glutensiz diyet uygulamasının eksiksiz yapılması ve ömür boyu sürmesi konusunda Çölyaklılara destek olunması, çocukların arkadaşları tarafından farklı görülmemesi, annelerin bilgi beceri anlamında eğitilmesi , sosyal faaliyetler düzenlenerek Çölyaklıların sevgi, saygı, dayanışma ve hoşgörünün esas alındığı tavırlar sergiliyebilmeleri açısından kazanımlar sağlamaları planlanmıştı.
3 ay sürmesi planlanan fakat sonra 1 ay daha uzatılan projemiz faaliyetleri 3 katagoride gerçekleştirildi.
- Tanıtım ve görünürlük faaliyetleri: Çölyak tanıtımı için broşür, afiş ve dökümanlar hazırlandı ve bunların halka ulaşmasını sağlandı.
2-Eğitim Verilmesi: Başkanımız Hacer Kesici, Başkan Yardımcımız Dr. Mustafa Azak, Yönetim Kurulu Üyemiz Hüseyin Özden ve Koordinatörümüz Muhammed Özenç tarafından 5 Ortaokulda eğitim toplantısı düzenlendi. Bu okullarımız ; 23 NİSAN ORTAOKULU, MUSTAFA KEMAL ORTAOKULU, BAHÇELİEVLER ÖĞRETMEN SALİM AKAYDIN ORTAOKULU, YILDIRIM BEYAZIT İMAMHATİP ORTAOKULU VE TÜRKİYEM İMAMHATİP ORTAOKULU idi.Yaklaşık 600 öğrenci bilgilendirildi. Bu okulların özellikle çölyaklı öğrencilerimizin eğitim gördüğü okullar olması yönünde gayret gösterildi. Böylelikle Çölyaklı öğrencilerin arkadaşlarının Çölyak hakkında fikir sahibi olup onları daha iyi anlaması sağlandı. Toplantıların gerçekleştirilmesini sağlayan İl Milli Eğitim yetkilileri ve okullarımızın idareci ve personellerine çok teşekkür ediyoruz.
3-Panel: Kadın Kültür Merkezleri gibi topluma rahatlıkla ulaşabileceğimiz yerlerde halkı özellikle de anneleri bilinçlendirecek faaliyetler planlanmıştı. Bu kapsamda Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Ve Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezi ile işbirliği yapılarak Buhara Kadın Kültür Merkezi, Bahçelievler Kadın Kültür Merkezi ve Mimar Sinan Kadın Kültür Merkezi’nde 3 panel düzenlendi. Moderatör ve konuşmacı olarak bir hekim, pedagog ve diyetisyenden oluşan 3 kişilik uzman grubu ile bu paneller gerçekleştirildi. Başkan Yardımcımız Mimar Sinan Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Mustafa Azak, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Köseoğlu, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun ÖZTEKİN, Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Diyetisyeni Elif Tomuk ve Çorum Belediyesi Buhara Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Pedagog Gül Elmas panelleri gerçekleştirdi. Son panelimizde tüm konuşmacılarımıza derneğimiz tarafından hazırlanan ‘Teşekkür Belgesi’ Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış ve Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü Tarafından taktim edildi. Bu panellerde yaklaşık 300 kişi Çölyak hakkında bilgilendirilerek toplumda farkındalık oluşturuldu.Panelleri birlikte gerçekleştirdiğimiz Çorum Belediyesi yetkili ve personellerine, konuşmacılarımıza ve tüm misafirlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Ayrıca organizasyonlarımızın haberlerini yaparak çok sayıda kişiye ulaşmamızı sağlayan siz değerli basın mensuplarına özellikle teşekkür ediyoruz.
4-Gezi Faaliyetleri: Projemizin son ayında Çölyaklı ve ailelerinden oluşan 1 otobüs misafirimize Çanakkale-Bursa gezisi düzenledik. Çölyaklıların en büyük eksikliğini hissettiği şey kendisi gibi olan kişilerle birlikte bir şeyler yapmaktır. Lokanta, pastane, pideci, pizacı… vs gibi bir yerde oturup insanlarla birlikte bir şeyler atıştırmak hemen hemen imkansızdır. Çanakkale-Bursa gezimiz sırasında Çölyaklıların birlikte gezip, birlikte oturup, birlikte yemek yiyip kahvaltı yapmalarını sağlandı.Bu konuda Bursa Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Yusuf Altay’dan büyük destek aldık. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.Tarihi yerler gezilerek ecdadımıza duyulan saygı, hürmet ve sevgi artırıldı.Çölyaklılar beraberce zaman geçirmenin mutluluğu yaşadı. Bu gezi sayesinde Çölyaklılarda bir kader birliği ve yoldaşlık, arkadaşlık ve kardeşlik ortamı oluşturuldu. Özellikle çocuklarımızın mutluluğunu görmek bizim bütün yorgunluğumuzu üzerimizden aldı.Çanakkale gezisi sırasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya bize rehberlik etti. Kendisi hemşerimiz ve memleket sevdalısı olan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya’ya bize gösterdiği ilgi ve muhteşem sunumlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Hepimizin gözleri dolarak dinlediği Çanakkale Savaşı’nı kazanan ecdadımızı şimdi daha iyi anlıyor ve kendileri için dua ediyoruz.
ÇOCUKLAR SIKILMASIN ÇÖLYAK YAKMASIN’’ projemizin her aşaması dolu dolu , çok faydalı ve verimli geçti. Beklentilerin çok üstünde olan organizasyonlarımıza destek olan, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.