Çölyaklılar İçin Derneklerimiz TBMM’de

Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren Çölyak Derneklerinden 14’ünün başkanları TBMM de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi ve Çölyak Araştırma Komisyonu toplantısına katıldı.Ziyaretlerde Başkanımız Hacer Kesici’nin  özel olarak hazırlattığı ”Glutensiz Leblebi” taktim edildi ve Çorum Çölyak Derneği hakkında bilgi verildi.

Başbakan Yardımcısı Hakan ÇAVUŞOĞLU Makamında Çölyak Dernek Başkanlarını kabul etti.

Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Çölyak Araştırma Komisyonu üyesi Ahmet Eşref Fakıbaba ziyaret edildi ve Bakanlık görevinin hayırlı olması ve çölyaklılara desteğinin devam etmesi dilendi.

Komisyonda yeralan vekiller;  Çorum Ak Parti milletvekili  Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt,Komisyon Başkanı Ak Parti Kayseri milletvekili Dr.İsmail Tamer, MHP Gurup Başkan Vekili ve Manisa milletvekili Erkan Akçay, CHP Gurup Başkan Vekili ve Manisa milletvekili Özgür Özel,Antalya MHP  milletvekili  Dr. Ahmet Selim Yurdakul, Bursa CHP milletvekili Ceyhun Girgil,  İstanbul Ak Parti  milletvekili  Durmuş Ali Sarıkaya, Bursa Ak Parti  milletvekili  Bennur Karaburun, Şanlıurfa Ak Parti  milletvekili Mehmet Ali Cevheri ziyaret edildi.

TBMM Çölyak Araştırma Komisyonu Türkiye Genelinde faaliyet gösteren Çölyak Dernek Başkanları ile Meclis’te bir araya gelerek yapılacak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu.Çölyakın sebep ve sonuçlarının araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ve dernek başkanlarının öncelikli gündem maddesi Çölyak Hastalarının yaşama haklarının sağlanması oldu.

Ziyaretler hakkında açıklama yapan Başkanımız Kesici ”Öncelikle yakın temas içinde olduğumuz ve derneğimize desteğini esirgemeyen Çorum Ak Parti milletvekili  Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un Çölyak Araştırma  Komisyonu’nda olmasından duyduğumuz mutluluğu belirtmek istiyorum. Kendisiyle gerçekleştireceğimiz istişarelerin Çölyaklılar için çok faydalı olacağına inanıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Çölyaklılar adına komisyon kurulması kararı alındığında  çok mutlu olduk. Meclis’te komisyonumuzun bizleri dinlemesi ve sunduğumuz çözüm önerilerine samimiyetle yaklaşarak önemli adımlar atacaklarını ifade etmeleri Çölyaklılar adına çok ama çok önemli bir gelişme. Ekim ayında gerçekleştirilecek  ikinci toplantıda önerilerimiz doğrultusunda  Çölyaklıların kazanımlar  sağlayacağına inanıyoruz.Emeği geçen tüm komisyon üyelerine hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.”dedi.

Çölyaklılar için derneklerimizin birlikte hazırladığı ve isteklerimizi içeren metin;

ÇÖLYAK HASTALARININ YAŞAMA HAKKININ SAĞLANMASI

  1. Çölyak hastalarının kullandığı glutensiz ürünlerin ve glutensiz ürün yapımında kullanılması zorunlu olan ürünlerin İthal edilenlerinde maliyetini azaltatıcı uygulamaların düzenlenmesi (analiz,bekletme,bürokrasi vb.)
  2. Çölyak hastalarının kullandığı glutensiz ürünlerin ve glutensiz ürün yapımında kullanılması zorunlu olan ürünlerin Türkiye’de üretilmesini teşvik edilmesi için vergi, SGK vb. konular da indirim uygulanması
  3. Çölyak hastalarının kullandığı glutensiz ürünlerin ve glutensiz ürün yapımında kullanılması zorunlu olan ürünlerin KDV oranının %1 olması
  4. Çölyak hastalarının kullandığı glutensiz ürünlerin ve glutensiz ürün yapımında kullanılması zorunlu olan ürünlerin İthal edilenlerinde gümrük vergisi muafiyeti uygulanması
  5. Ağızdan alınan tüm ürünlerde ( gıda maddeleri, İlaçlar ve diş macunu,ruj,şampuan gibi yutulma olasılığı ürünlerde ) glüten içermesi yönünden uyarı yapılma zorunluluğunun sağlanması
  6. Çölyak hastalarının okul öncesi ve Zorunlu eğitim sürelerinde (Milli eğitim ve bağlı okullarda) glutensiz ürünlerin kantinlerde bulundurulması ve yemekhanelerde glutensiz menü uygulamasının sağlanması
  7. Çölyak hastalarının Üniversite eğitimlerinde okullarında kantinlerinde glutensiz ürün bulundurulması ve yemekhanelerinde glutensiz menü uygulamasının sağlanması.
  8. Çölyak hastalarının eğitim süresince kaldıkları yurtların kantinlerinde glutensiz ürün bulundurulması ve yemekhanelerinde glutensiz menü uygulamasının sağlanması.
  9. Çölyak hastalarının hastanelerde yatarak tedavi edilmesi durumunda glutensiz menü uygulamasının sağlanması.
  10. AVM lerde yeme-içme bölümlerinde glutensiz menü uygulamsının sağlanması
  11. Havalimanı, otogar, tren garlarında ve vapur iskelerinde Glutensiz ürün bulundurulmasının sağlanması.
  12. Uçak,otobüs,vapur ve trenler ile yolculuk boyunca glutensiz ürün bulundurulmasının sağlanması.
  13. Kamu ve özel sektörde çalışan Çölyak hastaları için glutensiz menü uygulamışının sağlanması
  14. Çölyak hastalarının engelli oranının en az %41 olmasının sağlanması.
  15. Çölyak hastalarına SGK tarafından ödenen aylık yardımın her yıl enflasyon değerinde artırılarak en az 350 tl olmasının sağlanması.
  16. Çölyak hastalığının tanı oranın artırılması için 0-5 yaş çocuk gruplarında çölyak taraması yapılmasının sağlanması.
  17. Çölyak hastalığının bilinirliği amacı ile kamu spotu yapılmasının sağlanması.
  18. Türkiye çapında dağıtım ağı bulunan gıda üretimi yapan işletmelerin glutensiz ürünler yapmasının sağlanması.
  19. Sağlık bakanlığı sistemlerinde çölyak hastalarının tanımlanması ve sağlık hizmetlerini alırken problem yaşamalarının sağlanması.
  20. İlaçlarda glüten uyarısının yapılması ve sisteme tanıtılmasının sağlanması.
  21. Bakımevleri ve Cezaevlerinde çölyak hastaları için glutensiz menü uygulamasının sağlanması.
  22. Çölyak hastalağını iyileştirdeğini söyleyen (alternatif tedavi) kişilerden korunması için gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması.
  23. Türkiyedeki Çölyak hastalarının sayısının belirlenmesi ve buna göre çölyak hastalarının haritasının oluşturulmasının sağlanması.
  24. Doğası gereği gluten içermeyen ürünlerin glutensiz etiketlenmesine izin verilmesinin sağlanması.

 

0 Paylaşımlar

Related posts

Leave a Comment