Çölyakla Yaşam Söyleşimizi gerçekleştirdik

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Etem Erkoç Konferans Salonu’nda   ‘ÇÖLYAKLA YAŞAM’ konulu söyleşimizi büyük bir başarıyla gerçekleştirdik.Sağlık Meslek Yüksek Okul öğrencisi Elanur Yılmaz’ın sunuculuğunu yaptığı program Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. Meclis çalışmaları nedeniyle programa katılamayan TBMM İdari Amiri Salim Uslu, Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un gönderdiği telgrafların sunucumuz tarafından okunmasıdan sonra  kürsüye gelen Başkanımız  Hacer Kesici açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Nurcan Baykam’ın modaratörlüğünü üstlendiği söyleşi bölümünde ilk olarak söz alan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, çölyak hastalığının tahıllarda bulunan glüten isimli bir proteinin bağırsaklarda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu anımsatarak, “Glüten, genetik duyarlılığı olan bireylerin bağırsaklarında yanma şeklinde bir rahatsızlık doğurur. Gelişme geriliği, boy kısalığı ve kilo kaybı, Çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Kan testi ve endoskopi ile tanı konulabilir. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu diyet yaparak mümkündür. Çölyaklı birey, ancak glütensiz yiyecekler tüketerek yaşam konforunu muhafaza edebilir.” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, Türkiye’de tanı konulmuş 70 bin çölyak hastası olduğunu ancak bu rakamın tanı konulmamış bireylerle birlikte yaklaşık 400 bin olarak tahmin edildiğini söyledi. Comba, Çorum’da ise 600 tanılı çölyak hastasının bulunduğunu, bu rakamın tanısız bireylerle 4000 civarında olabileceğini sözlerine ekledi.Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY, glutensiz un ve üniversitemizdeki glutensiz un imalat çalışmalarının aşaması hakkında bilgi verdi.

Diyetisyen Elif Tomuk glutensiz diyet nedir, nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmelidir konusunda bilgi vererek, glutensiz diyetin ömür boyu yapılması gerektiğini vurguladı. Pedagog Gül Elmas ise glutensiz diyette Çölyaklıların psikolojik durumları,bireylerin nasıl etkilendiği, ailelerin çölyaklı çocukları için nasıl davranması gerektiği ve çölyakın bireylerin sosyal olarak nasıl etkilediği hakkında bilgi verdi.

Çölyaklı annesi Fatma Müjgan Demir,  oğlunun çölyak tanı ve tedavi aşamaları, Çölyaklı bir çocuğun annesi olarak  sorunları ve toplumda  yaşadığı zorluklar hakkında bilgi verdi.Daha sonra Kenendisi ve çocukları çölyaklı olan Şahin Cesur ailesinin Çölyak aşamalarını, yaşadığı zorluklar ve sıkıntılarını aktardı.Fatma Müjgan Demir ile Şahin Cesur’un konuşmaları salondaki dinleyicilere duygusal anlar yaşattı.Son olarak Başkanımız  Hacer Kesici,derneğin gerekliliğinden, dernek faaliyetlerimizden  özellikle kurulduğumuz günden beri her cumartesi günü gerçekleştirdiğimiz buluşmalardan bahsetti. Özellikle çocukların cumartesi buluşmalarında çok mutlu olduğunu söyledi. Ayrıca başkanımız Çölyaklıların sorunlarından ve çektiği sıkıntıları da dile getirdi.
Söyleşi sonrası söz alan İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, ‘Kendi çocuğumun da kronik bir hastalığı mevcut.Kronik hastalıkları olanların  daima böyle bir derneğe ihtiyacı oluyor. Çölyaklıların böyle bir derneğe sahip olmasını ve böyle  güzel bir etkinliği gerçekleştirmesi mutluluk verici,  emeği geçenlerive dernek yöneticilerini kutlarım’ dedi.

Daha sonra söz alan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı Milli Eğitim Müdürlüğü ile  Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ortak bir proje yaptıklarını ve valilik onayından sonra projenin hayata geçirileceğini söyledi. Proje sayesinde  seçilen okullarda Çölyak taraması yapılarak  1500 kişinin kontrol edileceğini belirtti.

 

 

0 Paylaşımlar

Related posts

Leave a Comment