ÇÖLYAKLILAR KONFERANS ve KARNE ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU
Çorum Çölyak Derneği’nin düzenlediği ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli’nin konuşmacı olarak katılacağı ”ÇÖLYAK” konulu konferans büyük ilgi ve beğeniyle izlendi. Çorum Belediyesi Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Hanımefendi Azime Çiftçi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürü Mustafa Bayrak, dernek üyeleri ve çok sayıda misafir katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasından sonra Başkanımız Fatma Müjgan Demir açılış konuşması gerçekleştirdi. Derneğimizin kurulduğu 2015 Ekim ayından itibaren Çölyak hakkında toplumda farkındalık oluşturacak ve çölyaklıların hayatını kolaylaştıracak faaliyetleri gerçekleştirdiğimizi belirten Demir; ”Bugün Covid 19 pandemisi nedeniyle biraz ara vermek zorunda kaldığımız etkinliklerimizin bir tanesini daha düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Başta onursal üyemiz Hanımefendi Azime Çiftçi olmak üzere siz değerli misafirlerimizi aramızda görmekten büyük onur duyuyoruz. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli’ye yoğun çalışma programı arasında bize de yer verdiği için çok teşekkür ediyoruz. Kıymetli hocamız Çorum’da göreve başladığı ilk günden itibaren derneğimize ve çölyak hastalarına büyük ilgi gösterip hep yanımızda olmuştur. Çölyaklıların sorunlarının çözülmesinde kendisiyle her zaman iletişim halinde olduk. Özellikle gastroenteroloji uzmanı olmak üzere aile hekimlerimiz ve hastanelerde çalışan doktorlarımızın çölyaklılara verdiği hizmet bizler için çok önemli. Bu görevlerinin yanında toplumu bilgilendirme faaliyetlerine destek olmaları taktire şayan. Mesut hocamızla daha nice programlarda bir araya gelmeyi umut ediyoruz.
Derneklerin imkân ve kabiliyetlerinin sınırlı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde Sivil toplum İlişkiler Müdürlüğü, Çorum Belediyesi ve Çorum Valiliği gibi kamu kurumlarının desteğinin her zaman yanımızda olduğunu gördük. Gece gündüz demeden sorunlarımıza çözüm üreten Sayın Mustafa Bayrak ve Sivil toplum İlişkiler Müdürlüğü personeline teşekkür ediyorum. Bugünkü etkinliğimizde de olduğu gibi her zaman bize destek veren Çorum Belediye Başkanı’mız Halil İbrahim Aşgın ve tüm belediye idarecilerine teşekkür ediyorum. Kurulduğumuz günden beri kapıları hep bize açık oldu. Çölyak hastalarımıza glütensiz ürün desteği verdiler. Konya Karatay Belediyesi’nin imal ettiği ‘Glutensiz Ekmek’leri her perşembe getirtip halk ekmek büfelerinde glütensiz beslenenlerle buluşturdu. Birçok çölyaklının ekmek ihtiyacının giderilmesinde bu hizmet büyük rol oynuyor. Ümidimiz bu glütensiz ekmeklerin belediyemizin kuracağı fırınlarda günlük ya da haftada birkaç gün üretilmesi. Belediyemizin sosyal tesislerinden Meydan Kafede glütensiz menünün olması özellikle gençlerimize büyük kolaylık sağladı. Glutensiz ürün çeşitliliğinin her geçen gün artmasını temenni ederiz Kıymetli başkanımızdan bu yönde müjdeler bekliyoruz. Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi daima bize destek oldu, derneğimizi ziyaret etti ve çölyaklıların sorunlarıyla ilgilendi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Kıymetli eşleri ve Onursal Üyemiz Hanımefendi Azime Çiftçi ise her konuda yanımızda oldu ve gönlümüzde taht kurdu. Varlığını hep hissettik, çoğu organizasyonumuzda yanımızda görmenin onurunu yaşadık ve kendisinin görüşlerinden istifade ettik. Can-ı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Birazdan konferansımızı gerçekleştireceğiz ve bu güne özel olarak hazırlattığımız yaş pastamızı keseceğiz. Ayrıca çocuklarımıza karne hediyelerini vereceğiz. Hediyelerimizin hazırlanmasında destek olan Çorum Belediyesi Kültür Bölümü çalışanları ve Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat’a teşekkür ediyorum. Program sonunda glütensiz kokteylimizde sunacağımız ikramlarımızın dernek mutfağımızın zorlu şartlarında hazırlanmasında emeği geçen Beyhan Kambur, Derya Köroğlu, Raife Müberra Özsoy ve Eda Durkaya’ya çok teşekkür ediyorum. Bu güzel günde bizleri yalnız bırakmayan Sivil Toplum Örgütleri yetkilileri, dernek üyelerimiz, çölyaklı çocuklar, kıymetli misafirlerimiz ve değerli basın mensubu arkadaşlarımıza tekrardan teşekkür ediyorum. Her şey çölyaklıların gönlüne göre olsun.” dedi.
GÜNÜBİRLİK GLUTENSİZ EKMEK İMAL ETMEK GAYESİNDEYİZ
Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat yaptığı konuşmada Çölyak Hastalığının bir yaşam biçimi olduğunu ve uygulaması çok zor olan, pahalı bir glütensiz diyetin ömür boyu yapılması gerektiğini belirterek; ” Çorum Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için gayret sarf ediyoruz. Çölyaklılar için gerçekleştirdiğimiz glütensiz iftarda Başkanımız Halil İbrahim Aşgın bir söz vererek Kadeş Meydanı’ndaki Engelsiz Kafe’de glütensiz menü hazırlayacağımızı belirtmişti. Şimdi vatandaşlarımız orda bu hizmeti alabiliyor. Glütensiz gıdalara ulaşım ve satın alınmasının zor olduğunu bildiğimiz için hastalarımızın bu ürünlere ulaşmasını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Halk ekmek aracılığı ile her Perşembe günü Konya Karatay Belediyesi’nin ürettiği 3000’e yakın glütensiz ekmeği çölyaklılara ulaştırıyoruz. Bu büyük bir ihtiyacı gideriyor ancak gönlümüzde çölyak hastalarımıza günübirlik sıcak ekmek temin edebilecek imkanları oluşturmak var. Bu konuda Çorum Çölyak Derneği ile istişare ve işbirliği içindeyiz. Çölyak ailelerinin hayatlarını kolaylaştıracak hizmetleri yürütmek için var gücümüzle çalışıyoruz ve buna devam edeceğiz” dedi.
ÇÖLYAK KONFERANSI İLGİYLE İZLENDİ
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli, çölyak hastalığı, tanısı, tedavisi ve gluten duyarlılığı konularında güzel bir sunum yaptı. Glütensiz diyetin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Sezikli, “Çölyak hastaları eğer diyet yapmazsa orta ve uzun vadede vücuttaki belli kanserlerde artış oluyor” dedi. Çölyak hastalığında sadece genetik etkenlerin değil çevresel faktörlerin de önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Sezikli, “Bizim bölgemizde olduğu gibi buğdayın fazla tüketildiği bölgelerde, toplumlarda çölyak daha sık görülüyor. Anne sütü bir sürü hastalıkta olduğu gibi çölyakta da önemli. Çocukları emzirilmesini erken bırakmak, anne sütünü erken kesmek çölyak gibi hastalıklara maalesef daha erken veya yakalanmayacaksa da yakalanmasına neden oluyor. Çeşitli enfeksiyonlar ve ek gıdalara erken başlamakta çölyakla sonuçlanabiliyor. Çölyak hastalığı genellikle çocukluk çağında tanısı konulan hastalık olduğu bilinmekle beraber yetişkinlerde de yoğun şekilde görülebiliyor. 1 yaşından 90 yaşındaki her bireyde tanısı konulabilir. Çölyak’ın ülkemizde görülme oranı yüzde 0.5 ve 1 arasında. Yüz kişide bir kişi. Bizim 800 bin hastamız olması lazım ama tanı konan bu kadar hastamız yok. Çok gizli çökyaklarımız var. Yetişkinlerde başka şikayetlerle bize gelen hastalarımı tanı konulabiliyor” ifadelerini kullandı.
Çölyak hastalığı belirtileri hakkında bilgi veren Sezikli, diyet yapıldığında kilo aldıran tek rahatsızlığın çölyak olduğuna vurgu yaparak, çölyak rahatsızlığı bulunan çocukların diyet yaptığında kilo kaybının ortadan kalktığının altını çizdi. Çölyak rahatsızlığında tek tedavinin diyet olduğunu vurgulayan Sezikli, şunları kaydetti; “Şuanda tek tedavi yöntemimiz maalesef diyet. Ömür boyu devam etmesi gerekiyor. Çok iyi bir etiket okuyucu olmamız gerekiyor. Glütenli ürünlere dikkat etmeliyiz. Et, süt, balık, yumurta gibi gıdalar tamamen serbest. Listeye baktığımızda hiçbir rahatsızlığı olmayan insanında tüketmesi gereken gıdalarda çölyak hastalarımız içinde tamamen serbest. Süt ürünleri alırken ilk 6 ay sıkıntı yaşayacağımızı bilmemiz lazım. Çölyak tanısı konduktan sonra hastalarımızdan ilk 6 ay süt ve süt ürünleri kullanmamasını öneriyoruz. Daha sonra süt ürünlerini kullanabilirler. Glüten gıda sanayinde her yerde kullanılıyor. Alakasız ürünlerde de kullanılıyor. Şampuanlarda, kremlerde, makyaj malzmeleri günlük bakım ve kozmetik ürünlerinde de gluten bulunuyor. Kontrol edilerek kullanılmalı. Diyet yapmıyorum, şikayetimde yok diyen hastalarımız oluyor. Diyet yapmaktan bıkmış hastalarımızı oluyor. Gerçekten zor bir süreç. Diyet yapmadığınızda bu iş demir eksikliği anemisi ile kemik erimesi ile kalmıyor bilimsel çalışmalar gösteriyor ki çölyak hastaları eğer diyet yapmazsa orta ve uzun vadede vücuttaki belli kanserlerde belirli artış oluyor. Çocuklarımız, kendimiz için diyet yapmıyorum seçeneğini kullanmamız lazım. İyiyseniz diyete devam. Diyettesiniz ama düzelmiyorsunuz. Kaçak olabilir. Kullandığınız malzemeler etkili olabilir” dedi.
PLAKET TAKDİMİ
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Sezikli’nin büyük ilgiyle izlenen ”ÇÖLYAK” konulu konferansından sonra derneğimize destek olan protokol üyelerine Çorum Çölyak Derneği Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan plaketlerin takdimine geçildi. Başkan Yardımcımız Dr. Mustafa Azak gerçekleştirdiği güzel sunum için Prof. Dr. Mesut Sezikli’ye teşekkür etti ve kendisine plaket verdi. Onursal Üyemiz Hanımefendi Azime Çiftçi’ye Başkanımız Fatma Müjgan Demir, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat’a Başkan Yardımcımız Hacer Kesici ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Bayrak’a Genel Sekreterimiz Hüseyin Özden plaketlerini takdim etti.
GLÜTENSİZ YAŞ PASTA KESİMİ VE KARNE HEDİYESİ TAKDİMİ
Protokol üyeleri ve çölyaklı çocuklar günün anlam ve önemine istinaden hazırlanan glutensiz yaş pastayı kestiler. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi çocuklar için Çorum Belediyesi’nin ayrı ayrı hazırladığı hediyeler Azime Çiftçi, İsmail Yağbat, Prof. Dr. Mesut Sezikli, Mustafa Bayrak ve yönetim kurulu üyelerimiz tarafından verildi.
Etkinlik dernek üyelerinin hazırladığı glutensiz ürünlerin ikramının gerçekleştirildiği kokteyl ile son buldu.